Over de molen

De molen werd, in opdracht van mulder G.J. Nijland, in 1894 opgebouwd door molenmaker Ritsema te Haulerwijk en stond voordien sinds 1813 als poldermolen in de polder “Hoop op Beter” bij Veendam.
De molen kwam in 1913 in het bezit van mulder Mans Snijders en was tot 1950 bij hem en zijn zoon als korenmolen in gebruik. In 1937 is er een restauratie uitgevoerd waarbij Van Busselneuzen werden geplaatst, daarna heeft er in de jaren 1966 – 1968 weer een volledige restauratie plaatsgevonden door molenmaker Huberts uit Coevorden.
In die tijd werd naast de molen ook nieuwbouw gepleegd voor de opslag van goederen. Omdat de molen toen nog volledig in bedrijf was, mede omdat er ook een elektrische hamermolen in gebruik was genomen, werd ervoor gekozen om de nieuwbouw direct achter de molen te plaatsen. Via een sluisje achter de zuidelijke toegangspoort was de opslag direct bereikbaar. Tot 1972 was de molen nog regelmatig in gebruik door molenaar Snijders. Toen deze in 1997 overleed was de staat van onderhoud niet goed meer. Om restauratie mogelijk te maken werd de molen in 1998 in een stichting ondergebracht.

De firma Molema uit Heiligerlee heeft de molen daarna gerestaureerd. Op 26 augustus 2000, Drentse Molendag, werd de molen weer in gebruik genomen door de gedeputeerde van Cultuur van de provincie Drenthe, Mevrouw H. Brink – Massier en de wethouder van de Gemeente Coevorden de heer E. Thiele.
Bij deze laatste restauratie werd de gehele kap vernieuwd, werden nieuwe roeden gestoken (hierbij is de vlucht vergroot naar 21,20 m), werd een nieuwe stelling aangebracht en kreeg het achtkant nieuw riet. De molen is maalvaardig met 1 koppel kunststenen. In november 2010 heeft Stichting Molen De Hoop de molen verkocht aan de Gemeente Coevorden. Sedert januari 2012 staat de molen, na ca. 50 jaar, weer helemaal vrij. Doordat het Agrarisch Centrum Snijders Jager (de vorige eigenaar van de molen) nieuwbouw heeft gerealiseerd voor de opslag van zakgoed en een nieuwe winkel, kon een loods die direct achter de molen stond worden gesloopt. Verder is er een opslagruimte afgebroken die tussen de molen en de nieuwbouw stond. Na het verwijderen van de loods en het sluisje zijn diverse herstel werkzaamheden uitgevoerd om alles er weer uit te laten zien zoals het vroeger was.

Type: 8-kantige stellingmolen
Functie: korenmolen
Inrichting: 1-koppel maalstenen
Vlucht: 21,20 meter
Wieksysteem: Van Bussel
Binnenroede: 21,20 m., ijzer, gelast, fabr. Molema
Buitenroede: 21,20 m., ijzer, gelast, fabr. Molema
As: Gietijzer, fabr. Sterkman, nummer 219, bouwjaar 1863
Vang: Vlaamse vang met wipstok en duim
Bovenwiel of aswiel: 71 kammen
Overige molen- of aandrijfwielen: Bonkelaar: 38 kammen
Spoorwiel: 97 kammen
Steenschijf: 28 staven
Overbrengingsverhoudingen: 01:06,4
Belt- of stellinghoogte: 3,20 m.
Kruiwerk: Voeghouten kruiwerk, kruilier
Biotoop: Aanvaardbaar
Rijksmonument nummer: 11637
RD-coördinaten: X = 246,902   Y = 527,113
GPS-coördinaten: 52°43,42’N    6°44,85’E
Specificaties Maalstenen: 1 koppel 16er kunststenen
Luiwerk: elektrisch
Sedert juni 2006 is Bob Duste molenaar op molen De Hoop in Wachtum. Deze molenaar heeft zijn opleiding gedaan op molen Heidebloem in Erica, bij instructeur Jannes Tigelaar. Op 11 mei 2006 heeft hij op molen De Arend in Coevorden het getuigschrift behaald voor Vrijwillig Molenaar. Bij speciale activiteiten op de molen wordt de molenaar geassisteerd door collega-molenaar Joey Ebelties.
Wilt u meer informatie over molens of heeft u de ambitie om zelf molenaar te worden? Bezoek dan eens een website van één van onderstaande molenorganisaties.

Het gilde van vrijwillig molenaars
Ambachtelijk Korenmolen Gilde
De Hollandse Molen
Molendatabase

Molenstichting Drenthe

Historische foto’s